HTML

Fallabdázz okosan

Meg tudhatod, hogy mi fán terem a fallabda.

Friss topikok

Archívum

Eszközök

 

Abban nincs különbség, hogy mint minden ütős sportot, ezt is ütővel (és labdával) játsszák. Az ütő méretében és a labda anyagában azonban jelentős különbségeket találunk.

A squash ütő, alkalmazkodva a pálya méreteihez, hosszú nyéllel és hosszúkás fejjel rendelkezik. Anyagában a sima alumíniumtól kezdve a grafit ütőkig, minden fajta található a piacon. 

Az „amerikai” típusú pályákon érdekes helyzet alakult ki, de összességében két lehetőség van. A játékos vagy a felnőtt squash ütőjét használja vagy a junior squash ütőt, aminek lényegesen rövidebb a nyele. Én, személy szerint, az „amerikai” típusúra a junior ütőt ajánlom, mert azzal teljesen más a játék élmény, sokkal pörgősebb, több mozgás van benne.

A labda ebben a két esetben ugyanaz: squash labda. Létezik kék a kezdőknek, 1 pöttyös a haladóknak és 2 pöttyös a profiknak. Nem kell megijedni a 2 pöttyöstől! A labdák különböző mértékben pattognak:

 

Típus

Pattogás

 

kék

nagy

kezdő

1 pöttyös (zöld)

nagy

gyors

1 pöttyös (piros)

nagy

gyors

1 pöttyös (fehér)

közepes

közepes

1 pöttyös (sárga)

kicsi

lassú

2 pöttyös

nagyon kicsi

lassú

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ricochet pályákon, az előzőektől eltérően, ricochet ütőket és ricochet labdát kell használni. Ez nem az emberek szívatása miatt van így, sajnos ez kötelező minden ricochet pálya tulajdonosnak vagy elvesztik a franchise jogot. A ricochet ütők kisebbek, könnyebbek, mint a squash ütők (junior-fenőtt egyaránt) és kisebb ütőfelülettel is rendelkeznek. Egyszóval az ütők alkalmazkodtak a pálya adottságaihoz.

A labdák felülete lyukacsos, ezáltal a pattogásuk is kisebb.

 

Típus

Pattogás

 

piros

nagy

gyors

lila

közepes

közepes

fekete

kicsi

lassú

 

A labdák összehasonlítását csak a ricochet – „amerikai” típusú pályák esetében lehet megtenni, hiszen ezek álnak méretben a legközelebb egymáshoz. Az összehasonlítás ebben az esetben így nézne ki:

Figyelem! Ricochet ütőt ne használd squash labdával, mert eltörhet az ütő (nem arra a labdára találták ki) és ha squash ütővel használsz ricochet labdát, azzal nagyon megrövidíted a labda élettartamát (a squash ütőknek feszesebb a húrozása).

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fallabda.blog.hu/api/trackback/id/tr331730429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása