HTML

Fallabdázz okosan

Meg tudhatod, hogy mi fán terem a fallabda.

Friss topikok

Archívum

Szabályok

 

Tapasztalataim szerint itt van a legnagyobb összevisszaság.

A squash szabályból kiindulva…. A squash pálya a felfestésében és az üvegfal használatában is különbözik a másik két típustól.

A frontfalon a helyes szerva területet (ahol a szervának a frontfalat érnie kell) 2 vonal határolja. Az alsó vonal a tin mezőt választja el és a szerva ütés után csak ez a vonal marad játékban. A harmadik (legfelső) vonal a pálya határát jelöli. A ricochet és az „amerikai” típusú pályákon csak egy (tin mezőt elválasztó) vonal van és értelemszerűen a plafon miatt nincs legfelső vonal. Mind a három típusú pályán megtalálható a szerva mező (amiben legalább egy lábbal benne kell állnia a szerválónak) és az a terület ahova szervának be kell esnie.

A ricochet pályán ezen kívül található egy vonal a hátsó üvegfalon. A vonal fölé érkező (minden) labda kint van. Illetve egy kör a félpályákat elválasztó vonalon, ahova (csak) a szerva nem eshet be.

 

CSAK SQUASH PÁLYÁN LEHET ÜVEGFALRA ÜTNI!

 

A pontszámításra három módszer van (ricochet-nál csak egy):

  • 9 nyert pontig megy és csak saját szervából lehet pontot szerezni, 2 ponttal kell nyerni, ha ez 9 pontig nem valósul meg (pl.: 8-9), akkor addig megy amíg valaki nem nyer 2 ponttal.
  • 11 nyert pontig megy (squash versenyszabály) [ez nem pontos!]
  • 15 nyert pontig megy és minden hiba pontot ér (ha az ellenfél ront akkor is pont), 2 ponttal kell nyerni, ha 15 pontig nem teljesül a feltétel, akkor megy tovább a meccs, de 21 pontnál mindenképpen vége (Ricochet versenyszabály).

Egyes helyeken fentebb felvázolt szabályoknak egy bizonyos keverékével játszanak, de itt szeretném leszögezni, hogy az adogatás minden esetben érheti az oldalfalat (lepattanás előtt), ha onnan az ellenfél szervamezőjébe pattan.

Ha jól tudom, az oldalváltás (adogatásnál) a squash-nál nyert pontok után történik, míg a ricochet-nál az eredményjelző mutatja.

Az „amerikai” típusú pályákon alkalmazott szabályokra azért nem tértem ki külön, mert ez annyi fajta, ahány pálya. A másik két típusnál csak ezek szerint lehet játszani

Röviden ennyi.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fallabda.blog.hu/api/trackback/id/tr111730436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása