HTML

Fallabdázz okosan

Meg tudhatod, hogy mi fán terem a fallabda.

Friss topikok

Archívum

Pályák

 

A legszembeötlőbb különbség a fallabda típusok között a pályák mérete. A legnagyobb méretekkel a squash pályák rendelkeznek, majd az „amerikai” típusú (igaz itt nincsen szabvány, ezért lehetnek eltérések, végül hajszálnyival lemaradva a ricochet.

 

Típus

Hossz (m)

Szélesség (m)

Belmagasság (m)

squash

9,75

6,4

nincs

„amerikai”

8,5

5,4

2,96

ricochet

8,0

5,5

2,7

                                                                                                                        adatok: www.squashsport.ro

 

A squash pálya, ahogy azt a táblázat is mutatja, a legnagyobb alapterületű pálya és fontos, hogy (általában) nincsen plafon (ha van, akkor sem a pálya része), ami jelentős különbséget eredményez az ütés fajtákban és a játék technikában. A másik két típusnál van plafon.

A pályák felépítésében közös, hogy a hátsó fal (ami a bejáratot is rejti) üvegből van. Squash és ricochet pályákból van oldal bejáratos verzió is, de ezek nagyon ritkák, ugyanúgy, ahogy a teljesen üveg pályák.

A fallabda pályák többségét paneles rendszerben építik, ami annyit tesz, hogy a falak meghatározott számú és méretű fa panelekből épülnek fel. Azért csak többségét, mert a squash pályáknál elfogadott, hogy a front fal egy csupasz fal legyen, igaz az különleges bevonattal van ellátva. A plafon (már ahol van) nagyon hasonló, itt csak a használt fényforrás mennyisége más. A talapzat sportparketta (vagy annak kellene lennie!), ami elvileg nem csúszik és a lerakásból adódóan kíméli az ízületeket, főleg a térdben.

Fontos kiemelnem, hogy sok, rosszul felépített vagy rosszul karbantartott pálya van. Ezek a pályák vagy csúsznak, vagy a parketta mozog vagy netalántán a panelek „szálkásak”. Az ilyen adottságú pályák fokozottan sérülés veszélyesek!

A pályák részét képezi az úgynevezett „tin” terület, a frontfal alsó része, amely a játék közbeni hibás ütést hivatott jelezni. A squash és az „amerikai” pályákon ez egy fémlemez, ami egyértelmű, éles hanggal jelzi, ha az ember oda ütötte. A ricochet pályákon a hibás ütéseket egy infra-érzékelő által kiadott hang jelzi.

A ricochet pályáknak még részét képezi egy elektronikus eredményjelző rendszer is. Az eredményt a játékosok manuálisan viszik fel a két oldalfalon található nyomógombok segítségével.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fallabda.blog.hu/api/trackback/id/tr981730425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása